Resumo
The stillage generated in ethyl alcohol production from sugarcane, is now part of a routine practice in sugarcane cultivation. Besides solving the deposition and pollutant degradation problems when in contact to water streams, it adds nutritive elements and organic components to soil. The stillage, apart from chemical effects, interferes on soil physical characteristics: aggregation, porosity, density and water holding capacity. Although these physical effects are not very well known, the chemical effects have been better studied. The effects in tropical soils of stillage application were evaluated on the structure of a medium textured Latosol. The analytical and density parameters used were porosity and medium diameter of aggregates (MDA), under: sugarcane crop, “cerradão” and eucalyptus. The cultivated areas showed a certain struture degradation, with a change of its granular porous shape to a denser compact shape, by the increase in the density, lowering of the total porosity / increase on microporosity and lowering of MDA. The physical effects of stillage, although be not so evident as the chemical effects, were present up at a 65 cm depth, probably by high biodegradability degree, mainly in medium textured soils. Probably in clayey soils, with grater specific surface, these effects would have shown to be more effective.
Key Words: Stillage, soil, aggregation
ABSTRACT
A vinhaça gerada na produção de álcool etílico, a partir da cana-de-açúcar, veio incorporar-se como prática rotineira nessa exploração agrícola; além de resolver o problema da disposição e degradação de um material poluente, quando em contato com os mananciais de água, ela adiciona elementos nutritivos e componentes orgânicos ao solo, que, além do efeito químico, age sobre suas propriedades físicas, afetando a agregação, a porosidade, a densidade e a capacidade de retenção de água. Todavia, esses efeitos físicos ainda estão por ser adequadamente esclarecidos, enquanto que os químicos têm sido bem mais explorados pela pesquisa. Procurou se avaliar os efeitos da aplicação da vinhaça sobre a estrutura de um Latossolo de textura média, usando como parâmetros de análise a densidade, a porosidade e o diâmetro médio de agregados (DMP), sob condições de cultivo com cana-de-açúcar, sob cerradão e sob eucalipto. Constatou-se certa degradação da estrutura nas áreas cultivadas, traduzida pela transformação da sua forma granular porosa em maciça adensada, pelo aumento da densidade, diminuição da porosidade total/aumento da microporosidade e diminuição no DMP. Os efeitos físicos da vinhaça, embora não tão evidentes quanto os de natureza química, fizeram-se presentes até cerca de 65 cm de profundidade, provavelmente em razão de seu alto grau de biodegrabilidade, notadamente nesses solos de textura média; possivelmente em solos argilosos, com maior superfície específica, esses efeitos se mostrassem mais efetivos do que os observados.
Palavras-chave: vinhaça, solo, agregação
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